De Britse premier Theresa May probeert, na de desastreus verlopen parlementsverkiezingen van afgelopen donderdag, een pact te smeden tussen haar Conservatieve Partij en de Noord-Ierse protestanten van de Democratic Unionist Party (DUP). Maar haar eigen positie oogt wankel.
Minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson – de man die als Brexiteer groot succes boekte met het Brexit-referendum van afgelopen jaar – moest zondag ingrijpen met een ontkennng. Twee Britse kranten suggereerden dat Johnson een coup wil plegen om May als premier op te volgen.
“Mail on Sunday tripe – I am backing Theresa May. Let’s get on with the job,” tweette Johnson op zondag. Hij reageerde op de opening van de krant, die luidde: “BORIS SET TO LAUNCH BID TO BE PM AS MAY CLINGS ON.”
Een vergelijkbaar verhaal verscheen op de voorpagina van de Sunday Times. Daarin werd gesuggereerd dat diverse ministers Johnson zouden hebben aangemoedigd om een greep naar de macht te doen.
Volgens de Times zijn vijf ministers van mening dat Johnson het tegen May moet opnemen. “Hij is overladen met steunbetuigingen”, aldus een bron die achter Johnson staat.
"We staan tegenover een populist [Labour-leider Jeremy Corbyn, red]. En men realiseert zich dat we iemand nodig hebben die kan communiceren met het volk. We hebben een Brexiteer nodig. Boris is de enige optie met zijn liberale inslag, steun voor de Brexit en brede populariteit."
Theresa May heeft het zwaar
May kondigde afgelopen april aan verkiezingen te willen houden om de krappe meerderheid van de Conservatieven in het Lagerhuis te versterken - en daarmee de onderhandelingspositie van het VK in de gesprekken met de andere EU-landen over de Brexit. Dat plan liep op een grandioze mislukking uit.
De Conservatieven zijn sinds donderdag de absolute meerderheid in het Lagerhuis kwijt en moeten een pact sluiten met de Noord-Ierse DUP. Zaterdagavond leek het er even op, dat er een overeenkomst op hoofdlijnen was. Maar al snel kondigde de DUP aan dat de gesprekken nog worden voortgezet.
Afgelopen jaar trad de Conservatieve premier David Cameron af, nadat de Britten in meerderheid vóór de Brexit hadden gestemd - Cameron was de aanvoerder van het 'blijven'-kamp. Johnson leek op dat moment een goede kans te maken om premier te worden.
De flamboyante ex-burgemeester van Londen schokte vriend en vijand echter, toen hij aankondigde zich terug te trekken uit de race om de opvolging van Cameron.
"I must tell you, my friends, you who have waited faithfully for the punchline of this speech, that having consulted colleagues and in view of the circumstances in parliament I have concluded that person [the next Tory leader] cannot be me."
Deze zet van Johnson plaveide de weg voor May om premier te worden.